Hjernetræthed er en overvældende træthed og ulyst til at gøre noget. Det er derfor selvfølgelig ekstremt indgribende i dit liv. Det opstår særligt i forbindelse med hjerneskader og stress. For at forebygge det handler det om, at du lærer at bruge din energi på det rigtige.
Hvis du har oplevet, at du pludselig ikke har lyst til at lave noget, at du føler, at du er pakket ind i bobleplast, eller at du sidder i en osteklokke og betragter verden igennem den, har du sikkert oplevet hjernetræthed. Det kan komme lige pludselig, og det kan være meget svært at beskrive, hvad det er for andre, der ikke har prøvet det.
Hjernetræthed er meget normalt for dig, der har fået en hjerneskade eller har stress. Det er begge tilstande, der tærer meget på hjernen i forvejen, og hvor du kan have svært ved at foretage dig de ting, som du kunne før. Med hjernetrætheden bliver det kun endnu sværere.
For at undgå hjernetræthed er det vigtigt, at du lærer at bruge din energi på det rigtige. Det kan en psykolog for eksempel hjælpe dig med. Leder du efter en psykolog i København med fokus på hjernetræthed, kan du blandt andet se nærmere på Susanne Hagel-Azeem. Hun har arbejdet på både neurologiske afdelinger med patienter med hjerneskade og på psykiatriske afdelinger, inden hun blev privatpraktiserende.
Hjerneskade og stress giver et lavere energiniveau
Når du har hjerneskade eller stress, har du et lavere energiniveau end normalt. Hvis du forestiller dig, at du tidligere vågnede med et energiniveau, der var 100 % fyldt op, vågner du nu kun med et energiniveau på måske 70 %. Allerede når du vågner, vil du altså være bagud i forhold til energi.
Det er vigtigt, at du accepterer det, da det kan hjælpe dig til at undgå hjernetræthed. Det er jo bare også det, der er så svært at acceptere, for du vil jo gerne kunne de samme ting, som du kunne før.
En psykolog som Susanne Hagel-Azeem kan hjælpe dig med, hvordan du bruger din tid mest hensigtsmæssigt. Dermed kan du få fordelt din energi på det, der virkelig betyder noget for dig, og som du kan overskue nu, hvor du har en hjerneskade eller er stresset.
Slip bekymringerne, og få mere energi
En af de helt store energislugere er bekymringer. Omkring 20 % af vores energi bliver brugt på hjernen, og hvis den kører nonstop med alt det, som du skal bekymre dig om, kan det være svært for dig at få overskud til noget andet. Derfor handler det om, at du så vidt muligt slipper dine bekymringer.
Vi skriver ”så vidt muligt”, fordi det er noget, der er rigtig svært at gøre. Når du først er kommet ind i en spiral, hvor du bekymrer dig meget, kan det kræve professionel hjælp at holde op med det igen. Det kan en psykolog som Susanne Hagel-Azeem hjælpe dig med.
Du skal altså bestemt ikke finde dig i, at du fra tid til anden bliver ramt af hjernetræthed og ikke har overskud til noget eller nogen. I stedet handler det om, at du får hjælp til at finde ud af, hvordan du kan leve dit liv, så du undgår det.
Om forfatteren